Påfyll i sjøkanten: "Kontant på labben" - bekjempelse av arbeidslivskriminalitet i Agder

Tidspunkt
13.08.2020 08:00 - 13.08.2020 10:00

Påmeldingsfrist
13.08.2020 08:00

Sted
Eureka kompetanse, Kystveien 2b, Arendal

Klikk her for å melde deg på

I samarbeid med Fairplay Agder og Eureka kompetanse inviterer vi til påfyll i sjøkanten om bekjempelse av arbeidslivskriminalitet i Agder. Hva kan seriøse og lovlydige bedrifter i vår region gjøre av tiltak for å sikre at vi bidrar til et godt og velfungerende marked basert på ærlig konkurranse hvor lover følges?

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Kaffe fra kl. 08:00. Det faglige påfyllet starter ca. kl. 08:30. 

Svart arbeid er ikke noe nytt. Det har eksistert så lenge vi har hatt moms og skatt. Alle kjenner noen som har betalt en hyggelig håndverker "kontant på labben" for å gjøre en jobb hjemme eller på hytta. Selv om hvert oppdrag er lite, unndras det store beløp fra statskassen hvert år.

Skatte- og avgiftsmyndighetene har hatt mye fokus på å fange opp og bekjempe svart arbeid. Men tidene endres. I stadig flere bransjer ser vi nå at organiserte kriminelle nettverk gjør sitt inntog. Og i deres kjølvann følger grov skatte- og avgiftskriminalitet, grove brudd på lønns- og arbeidsvilkår og, til og med menneskehandel.

De kriminelle opererer ikke lenger i det private oppdragsmarkedet; de har i stedet siktet seg inn på bedriftsmarkedet hvor profitten er høyere og risikoen for å bli tatt (og få en straffereaksjon) er forsvinnende lav. I de fleste tilfellene er oppdragsgiver i god tro, og aner ikke at det bak den blanke fasaden skjuler seg hardkokte kriminelle som bruker inntektene fra den tilsynelatende lovlige virksomheten til å finansiere annen grov kriminalitet. Samtidig skyves seriøse bedrifter ut av markedet fordi de taper i priskonkurransen med de useriøse og kriminelle.